Nieuwe functies.

(versie 18-02-24)

PDF attest uitgebreid met derde blad ‘Verduidelijkingen’.

Op vraag van verschillende klanten hebben wij een blad toegevoegd met verduidelijkingen van de gegevens op het attest.

Anomaliën

Elk jaar is het een een klus om alle gegevens goed te krijgen in de attesten. Meestal zijn het rijksregisternummers die ontbreken. Sinds 2023 is het verplicht van beide rijksregisternummers op het attest te vermelden.
Sedert dit jaar is het ook verplicht om de attesten te versturen naar Belcotax via een Xml-bestand. Deze moet volledig beantwoorden aan de eisen van Belcotax. Dus zijn de beide rijksregisternummers, dat van het kind en dat van de ouder, nodig.
Om deze klus wat te vereenvoudigen hebben we de knop ‘Anomaliën’ voorzien. Die zal alle attesten controleren op tekorten en oplijsten in een Excel bestand dat meteen wordt gedownload.
Let wel:
E-mailadressen zijn alleen noodzakelijk wanneer de attesten ook per e-mail  worden verstuurd.
Voor de Cloudgebruikers: Aanpassingen in ‘personen’ en ‘kinderen’ zullen niet automatisch worden doorgevoerd in de attesten. Enkel na het opnieuw berekenen zullen de aanpassingen in de attesten komen.
Voor de Cloudgebruikers: Het kan voorkomen dat kinderen of ouders niet te vinden zijn in ‘kinderen’ en ‘personen’. Kinderen en gezinnen die gearchiveerd zijn in de oude versie van Reinaert zijn na migratie niet zichtbaar in de Cloud.
Direct aanpassen in het attest is de enig oplossing.

Update :
Het Excel-bestand is uitgebreid met drie kolommen.

  1. Erken/ niet erken.
  2. Attestnummer
  3. familienummer

Dit is handig in het zoeken van het juiste attest en familie om de gegevens aan te passen.

De berekening.

Een berekening van een attest voor een kind vraagt heel veel werk. Verleden jaar hebben we veel tijd gespendeerd in het handmatig berekenen van attesten bij het vermoeden van fouten.
Om dit te voorkomen hebben wij een knop voorzien die de berekening voor u uitvoert en dit aanbied als PDF.
  Deze knop is te vinden in het overzicht op het einde van de lijn van het attest.
Let wel, aanpassingen aan een attest heeft geen invloed op deze berekening. De berekening vertrekt steeds vanaf de instellingen van de laatste berekening van de attesten.

Groeperen en niet groeperen van de rijen.


Bij het overzicht is en soms moeilijk zoeken naar een ouder wanneer de attesten gegroepeerd staan. Daarom hebben we bovenaan rechts een knop voorzien die de groepering kan aan- en afzetten

Opsplitsen van een attest.

Attesten voor gezinnen die uit elkaar zijn, zijn soms een heel puzzelwerk. Het komt ook voor de beide partijen overeengekomen zijn om het belastingvoordeel procentueel te verdelen. Om dit te vereenvoudigen hebben wij een knop voorzien.
Deze is te vinden rechts in de lijn van het attest. Een klik op deze knop zal een pop-up-venster geven. Hierin kan het je percentage van de verdeling geven
en de gegevens van de tweede ouder. (geef je bvb 60 in dan zal 60 procent worden toegekend aan de tweede ouder). Na de klik op ‘Opslaan’ zal er een nieuw attest worden gemaakt met de opgegeven percentage. (Dit slaat enkel op de totale bedragen per tarief en het totale bedrag). Het originele attest wordt dan aangepast met dezelfde bedragen verminderd met het opgegeven percentage.

Extra en Correcties.

Soms is opvang aangerekend als een extra. Bij de oude versie van Reinaert is het niet mogelijk om dit te verrekenen in de attesten omdat extra’s per maand worden bijgehouden. Maar manueel kunnen die wel worden ingevoerd.
Correctie hebben het nadeel deze niet genoeg gegevens bevatten om die te koppelen aan  facturen en opvang. We zullen onze software in de Cloud nog aanpassen zodat dit ook zal kunnen worden meegerekend vanaf fiscaal jaar 2025.
Om toch nog wat overzicht te krijgen in de aangerekende extra’s en regularisaties hebben we twee knoppen voorzien in het menu.